Nieuws over Industrie

(23-05-2009, Bron CBS)

Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie


De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in maart 2009 minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie waren eveneens kleiner. De afzetprijs daalde ten opzichte van maart vorig jaar.

Minder omzet maar toch bovengemiddeld.
De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in maart bijna 5 procent minder omgezet dan in de vergelijkbare maand vorig jaar. Ondanks de lagere omzet presteerde de branche met dit resultaat opnieuw bovengemiddeld binnen de hele industrie. In het binnenland daalde de omzet met ruim 3 procent en buiten onze landsgrenzen met bijna 7 procent.

In het eerste kwartaal van 2009 zette de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 8 procent minder om dan in het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder. Een dergelijke omzetdaling is sinds het begin van de reeks in 2000 niet waargenomen.

Verkoopprijsdaling
Vanaf november 2008 zijn iedere maand de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie goedkoper geworden dan in de vergelijkbare maand het jaar ervoor. In maart 2009 daalden de afzetprijzen met ruim 4 procent. Per gereed product werd op de binnenlandse markt ruim 5 procent minder in rekening gebracht en op de exportmarkt bijna 3,5 procent minder.

Industrie kampt met verminderde omzet