Nieuws zzp

Volkskrant economie (13 januaril 2010)

Duizenden zzp-ers weer in loondienst


ZZP-er lijdt in stilte Voedselbank Nederland stuurde dit weekeinde een alarmerend bericht. Sinds een paar maanden kloppen er opvallend veel ZZP-ers bij de voedselbanken aan. De implicatie is duidelijk: Deze groep verkeerd in grote nood. Ook het CBS ondersteund het beeld doordat ZZP-ers 12% van hun inkomen hebben ingelevert in het 3 kwartaal van 2009

De laatste jaren zijn steeds meer mensen vanuit loondienst als zzp-er. begonnen om zo meer vrijheid te krijgen. Ook hebben werkgevers aan bijgedragen dat medewerkers als zzp begonnen. Door de krapte op de arbeidsmarkt waren de risico's beperkt. In 2008 kwamen er maar liefst 200.000 zzp-ers bij. Mede door de flexabilisering van de arbeidsmarkt. In sommige bedrijfstakken is hat aantal zzp-ers groter dan het aantal werknemers. Zoals de ICT en de journalastiek.

De ZZP-ers blijven zelf nog steeds redelijk positief. Veel hebben er vertrouwen in dat 2010 beter zal zijn en hebben nog steeds voldoende opdrachten om het hoofd boven water te kunnen houden.